Klassiek scheren, of wel met het krabbertje, is in onze ogen de manier om te scheren. Maar waarom, horen we u denken.

Het antwoord hierop is dat het scheren met een krabbertje of safety razor, vele malen minder irritaties geeft. Dit laatste komen de mensen dan ook bij ons in de winkel vertellen en wat dan eigenlijk een vaag gehoorde opmerking is, is dat men zegt “was ik hier maar twintig jaar eerder mee begonnen”

Nu is dat nog niet het enige, het scheren op de ouderwetse manier heeft ook als voordeel dat men er gladder mee scheert als met de welbekende cartridge mesjes waar je een aantal mesje boven elkaar hebt staan.

Heel veel mensen denken dat dit beter is, hoe meer hoe beter, maar dat is in dit geval niet zo. Men heeft aan 1 mesje genoeg. Het mooie hiervan is dat de mesjes, de zogenaamde double edge mesjes, ook allemaal een ander scheerkarakter vertonen en het bijna onmogelijk is om niet het juiste mesje te kunnen vinden.

Hoe komt het nou dat deze mesjes allemaal anders zijn?

Dit komt omdat er door de fabrikanten allemaal verschillende coatings worden gebruikt, men maakt hier een soort cocktail van en dat word op het mesje “gedampt” waardoor een mesje een bepaald scheerkarakter gaat vertonen, en dat merkt u. Daarbij heb je bijvoorbeeld ook nog verschillende materiaal typen zoals rvs of koolstofstaal waar men bij beide weer een andere slijping nodig heeft om het mesje de juiste scherpte te geven.

Wat u nog meer merkt is het verschil in prijs. Met de double edge mesjes scheert u vele malen goedkoper. Bij bijvoorbeeld de Gillette fusion mesjes hebben we het al gauw over een paar euro per mesje (€3,50-€4,50 per mesje). Als we dat afzetten tegenover de doube edge mesjes, dan beginnen die bijvoorbeeld al, voor de Derby, bij €1,45 voor 5 mesjes.

Als men op de klassieke manier gaat scheren dan moet men echt weer met het scheren bezig zijn, en dat kan ook, omdat men veel meer voelt wat er gebeurt met en tijdens het scheren, en daar kan men dan ook weer op inspelen door bijvoorbeeld de scheerhoek iets aan te passen, en dit kan allemaal niet met de cartridge mesje, hier kan men niets aan aanpassen.

We demonstreren graag in de winkel in Dordrecht wat de verschillen zijn tussen  de verschillende houders (safety razors) en hoe men daarmee dient te scheren. Hier kan u dan ook het verschil voelen tussen de verschillende houders.

We zien u graag in de winkel, mocht dat niet gaan dan kan u ook gewoon online bestellen, Heeft u vragen stel ze dan via het contactformulier op onze site of gewoon via e-mail shop@scheerenschuim.nl

Welke Scheerkwast? 

Een scheerkwast is een onmisbaar attribuut in de badkamer van de natscheerder.

Het voordeel van een scheerkwast is dat men er meer de tijd voor neemt om zich in te zepen, wat weer ten

goede komt aan een comfortabele scheerbeurt, als men een scheerkwast gebruikt, krijgt de baardharen meer de tijd om water in zich op te nemen waardoor de baardharen zacht worden en zo dus gemakkelijk afgeschoren kunnen worden.

De keuze van een kwast is zeer persoonlijk, zo kan men bijvoorbeeld voor de goedkoopste optie gaan en dat is voor de varkensharen kwast, dit is een goede kwast alleen hij is duurder in zeepgebruik dan de Fiber of Dassenharen kwasten. De varkensharen kwast prikt ook eigenlijk wel in de huid, dit is voor de een vervelend en voor de ander niet, kwestie van persoonlijke voorkeur.

Voor velen is de Silverspits dassenharen kwast het neusje van de zalm, deze kwasten kunnen veel water in zich op nemen en daardoor kan deze kwast een heel mooi en vochtig schuim creëren, en is duidelijk zuiniger met de scheercrème/zeep dan de varkensharen kwast, en is beduidend zachter dan de varkensharen kwast.

Fiber kwasten zijn ook heel erg fijn om mee te werken, creëren een zeer mooi schuim en zijn veel minder kwetsbaar als hun dassenharen varianten, en hebben een zeer lange levensduur, nog een bijkomend voordeel van deze kwasten is dat ze nagenoeg ongevoelig voor vocht zijn, heel snel droog, en zeer zuinig met zeep zijn. Dit kan bijvoorbeeld de ideale kwast zijn als u veel op reis bent.

Het Onderhoud van een scheerkwast

Het onderhoud van een kwast is  niet zo moeilijk, maar wel degelijk van belang voor het behoud van de kwast. Een goed onderhouden kwast kan decennia meegaan, wij krijgen regelmatig mensen in de winkel die vertellen dat ze nog steeds een kwast van vader of zelfs van grootvader gebruiken, en dan komt dat dus voor sommige kwasten dus neer op een levensduur van ongeveer tussen de 30 en 50 jaar, dit is niet altijd het geval, en wat we hier beschrijven zijn natuurlijk wel extremen.

Maar hoe doen we dat?!

Iedere keer als men de scheerkwast heeft gebruikt moet men deze goed uitspoelen onder de kraan, net zo lang totdat er geen zeep meer af komt, hij moet dus zo schoon zijn dat als men de volgende keer weer gaat gebruiken het water waar men hem in legt of zet niet mag gaan vertroebelen.

Na het uitspoelen dient men de kwast goed droog te slaan, en/of te droegen met een handdoek.

Na verloop van tijd, dan zal men zien dat de kwast niet meer zo’n mooi schuim produceert als dat hij dat in het begin deed, dan moet men de kwast gaan reinigen, en dit kan op een aantal manieren doen wij zelf hanteren de volgende manier

Maak de kwast nat onder de kraan en gebruik dan wat keukenazijn of  een milde shampoo, wrijf daar de haren grondig mee in.

Spoel de kwast daarna grondig uit

Neem daarna wat crème spoeling en wrijf daar de haren van de kwast wederom goed mee in.

Kwast wederom grondig uitspoelen en droog slaan, eventueel nadrogen met een handdoek,  de kwast is weer klaar voor een lange periode van mooie scheerschuimen maken

“Wring een kwast nooit uit”.

Tot slot:

Wij raden ten alle tijden aan om de kwast in een standaard op te hangen met de haren naar beneden, zodat het eventuele vocht wat er nog in mocht zitten er toch nog uit kan, en u zo langer plezier van uw kwast kan hebben

Double Edge mesjes

Het doube edge mesje is misschien wel het bekendste mesje wat er is, meeste mensen herkennen dit mesje door zijn vorm. De huidige vorm zoals het mesje er nu uit ziet stamt uit 1933.

Een stukje achtergrond informatie.

Gillette 7 O'clock Sharp Edge Double EdgeDe double edge mesjes zoals wij kennen zijn, allemaal standaard van vorm, dit kan men niet zeggen over de de gebruikte staalsoorten en behandelingen van de mesjes. Het ene mesje is bijvoorbeeld van roest vrij staal gemaakt en het andere weer van koolstofstaal , maar ook de oppervlakte coatings zijn verschillend per merk, de derby mesjes zijn bijvoorbeeld behandeld met Telflon, Chrome Platina en Tungsten, terwijl de Lord Classic alleen met Teflon is behandeld.  Door dit heeft ook ieder mesje zijn eigen scheerkarakter.

En dit maakt het scheren met de Doubel Edge mesjes in combinatie met de Safety Razor zo uniek. Het wil dus niet zeggen dat bijvoorbeeld de Feathter, wat het scherpste mesje ter wereld is, ook het beste mesje voor u is, helaas zijn we wel gauw geneigd om te denken dat het scherpste mesje ook het beste mesje is.

Bij de Double Edge mesjes draait het om comfort, wij bij Scheer & Schuim zeggen dan ook

“Een scheerbeurt moet comfortabel zijn en moet zeker de huid niet beschadigen, dit kan men alleen bereiken door naar het juiste mesje te gebruiken”

Maar hoe vinden we dat

 Om snel het juiste mesje te vinden hebben we bij Scheer & Schuim het volgende bedacht, en dat is het samenstellen van een sample pack waarin wij van alle 14 mesjes, die wij op het moment voeren, er per merk er 1 van in een enveloppe doen. Op deze manier kan heel snel uitvinden wat het meest geschikt mesje voor u is.  Dit alles maakt het scheren met de Safety Razor een beleving.

Bijkomende voordelen van het scheren met de Double Edge zijn:

Wat we van veel mannen ook horen is dat ze het scheren weer leuk zijn gaan vinden en niet meer dat het een noodzakelijk kwaad is .

Het is de beleving, de geur van de mooie scheerzeep, het gladde resultaat, en even dat moment voor jezelf

Aluin:

Aluin, of  wel kaliumaluminiumsulfaat, is een zout.

Heel veel mensen kennen aluin, althans veel mensen weten dat opa het gebruikt om na het scheren de eventuele  ontstane wondjes en daarbij komende bloedinkjes sneller te doen stoppen. Aluin bindt zich namelijk aan eiwitten van de beschadigde huid, waardoor deze samentrekt (adstringerende werking) en zo dus het bloeden sneller stopt 

Maar Aluin is niet alleen maar om de bloedingen te stoppen, aluin desinfecteert de huid, het lost de overgebleven zeepresten op, sommige mensen kunnen niet tegen zeep en krijgen daardoor een geïrriteerder huid, door aluin te gebruiken kan men dit dus tegen gaan

Aluin neemt ook het eventuele branderige gevoel na het scheren weg.

    Aluin is een veelzijdig product

Aluin kan ook als een anti-transpirant gebruikt worden, dit komt weer door zijn adstringerende werking waardoor het de zweetkliertjes voor een gedeelte af sluit.

Dus wil je een anti-transpirant /deodorant, alleen dan zonder geur dan geef je aan aluin de voorkeur. En het laat ook nog eens geen witte vlekken in de kleding achter.

Daarbij heeft aluin ook nog eens een ontsmettende werking en kan daarom dan ook heel goed gebruikt worden tegen puistjes en acne.

En last but not least het is puur natuur

 

De Safety Razor:

 

De safety razor is zo’n 100 jaar geleden uitgevonden, eigenlijk is het de opvolger van het open scheermes. Men wilde zich gemakkelijker kunnen scheren. Maar was King Camp Gillette nu werkelijk daar de uitvinder van. In deze link word het een en ander uit de doeken gedaan

Safety Razors zijn er in alle soorten en maten, van klein tot groot en van licht tot best zwaar, Zo hebben ze allemaal hun voor en nadelen en  het is ook heel persoonlijk waar men voor gaat.

Iemand die bijvoorbeeld gewend is om met lichte instrumenten te werken en veel op gevoel moet werken, zoals bijvoorbeeld een tandarts, zal sneller een lichte safety razor nemen als bijvoorbeeld iemand die altijd zwaar werk doet en zelf ook wat ruiger van aard is, mede daarom hebben we ook de winkel opgezet zodat men de verschillen in de safety razors kan voelen, en dat is natuurlijk niet alleen het gewicht. Het gaat hier ook om de grip.

Het voordeel van bijvoorbeeld een lichte safety razor is dat je meer voelt wat er gebeurt met het mesje, het nadeel daarvan is dat je toch een hele lichte druk uit moet gaan oefenen om te scheren, in tegenstelling tot een zwaarder mes waarmee je helemaal niet mee hoeft te drukken, omdat het mes door zijn gewicht toch wel door de haren zakt, als deze zacht genoeg zijn

Wist je dat een droge baardhaar dezelfde hardheid heeft als een koper draadje!

 

Harde zeep

Weetjes en wetenswaardigheden

Half harde zeep

 

Proraso Scheerzeep Wit

Proraso Scheerzeep Wit

Scheer Crème

Weetjes en wetenswaardigheden

De verschillende soorten scheerzeep -crème

Er zijn globaal drie verschillende soorten scheerzepen, te weten: harde zeep, half hard en crème. Ze hebben allemaal hun eigen manier van gebruik, met gebruik bedoelen we hier het laden van de kwast en het opkloppen van de zeep.

Met de boven genoemde scheerzepen en crèmes  gaat men als volgt te werk. En men dient hiervoor, zoals al genoemd, een scheerkwast te gebruiken. Deze zijn in allerlei verschillende soorten en maten te verkrijgen.

Het opkloppen/opschuimen van een scheercrème

 

Het opkloppen/opshuimen van een harde/half harde zeep

0